Przyprawa do pierniczków:
- 50 g kory cynamonu
- 20 g suszonego imbiru
- 15 g goździków, całych
- 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
- 10 g gałki muszkatołowej
- 10 g ziela angielskiego
- 10 g czarnego pieprzu*
- 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
Osobiście nie dodaję anyżu, bo go nie lubię. Całość tłukę i rozcieram w moździerzu. Największy problem jest z goździkami, dlatego warto pokombinować jak je łatwiej zmielić.
Pierniczki:
- 500 g mąki
- 200 g miodu
- 200 g cukru pudru
- 120 g masła
- 1 jajo
- 1 łyżeczka sody
- 1 opakowanie przyprawy
Mąkę mieszamy z sodą. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony, wystudzony miód. Dodajemy przyprawy, cukier, tłuszcz, jajo. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.
Pieczemy na 200 stopni około 10 min.
A taki jest efekt mniej więcej po 2 kg mąki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz