środa, 27 grudnia 2017

DIY Pierniczki świąteczne

Wprawdzie ten wpis po świętach ale jakoś tak czasu zabrakło ;)

Przyprawa do pierniczków:

  • 50 g kory cynamonu
  • 20 g suszonego imbiru
  • 15 g goździków, całych
  • 15 g wyłuskanych ziaren kardamonu
  • 10 g gałki muszkatołowej
  • 10 g ziela angielskiego
  • 10 g czarnego pieprzu*
  • 5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie
Osobiście nie dodaję anyżu, bo go nie lubię. Całość tłukę i rozcieram w moździerzu. Największy problem jest z goździkami, dlatego warto pokombinować jak je łatwiej zmielić.

Pierniczki:

  • 500 g mąki
  • 200 g miodu
  • 200 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 opakowanie przyprawy
Mąkę mieszamy z sodą. We wgłębienie wlewamy rozpuszczony, wystudzony miód. Dodajemy przyprawy, cukier, tłuszcz, jajo. Zagniatamy i wyrabiamy aż ciasto będzie lśniące.

Pieczemy na 200 stopni około 10 min.

A taki jest efekt mniej więcej po 2 kg mąki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz